Workshops en colleges

Vraag en aanbod van kennis en vaardigheden die vrijwilligers nodig hebben bij hun werkzaamheden samenbrengen is waar het Vrijwilligerscollege Rijnwoude voor staat. Sinds 2017 organiseren zij daarom workshops waarin onderwerpen centraal staan die interessant zijn voor inwoners die zich als vrijwilliger inzetten en voor alle organisaties die met vrijwilligers werken. Deelname aan de workshops is gratis.

Heeft u een idee omtrent vraag en aanbod van kennis en vaardigheden die vrijwilligers nodig hebben bij hun werkzaamheden? Dat bespreken we graag met u!

 

Meer informatie en aanmelden via saskia@actief-rijnwoude.nl, 06 8248 0165

Overzicht komende workshops 

Omgaan met agressie
Omgaan met agressieDinsdag 22 oktober 2019
Als vrijwilliger kun je te maken krijgen met agressie. Bijvoorbeeld schelden, bedreiging, intimidatie, vernieling of fysiek geweld op en rond het sportveld, bij de vereniging of in de hulpverlening. In de workshop worden ervaringen uitgewisseld en wordt besproken hoe je het beste kunt handelen bij verschillende vormen van respectloos gedrag. De workshop wordt verzorgd door GO! voor Jeugd.

Datum: dinsdag 22 oktober van 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Pleyn ’68, Rijndijk 92, Hazerswoude-Rijndijk

VVN Opfriscursus Verkeersregels
VVN Opfriscursus VerkeersregelsMaandag 14 oktober 2019
Heeft een e-bike van rechts altijd voorrang? Hoe zit het met de voorrang op rotondes? Wat betekent een groene streep op de as van de weg? Tijd om uw verkeerskennis bij te spijkeren! Tijdens de cursus kunt u aan de hand van een aantal verkeerssituaties uw kennis van de verkeersregels testen. Naast verkeersregels en verkeerstekens wordt ook aandacht besteed aan de inschatting van risico’s in het verkeer. Ook bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen over specifieke situaties in de gemeente. Deelnemers aan de cursus kunnen desgewenst vooraf probleemsituaties in hun (woon)omgeving opgeven.

Locatie: De Tas, Benthuizen
Tijdstip: van 20.00 -22.00 uur
Presentatie: M. Fluit, VVN-Verkeersadviseur
Meer informatie is te vinden op www.vvn.nl/opfriscursus

Overzicht eerdere workshops 

Cursus Signaleren
Cursus Signaleren
Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met Tom in de buurt. U komt als vrijwilliger bij mensen thuis, bv. omdat die mensen klusjes hebben die ze zelf niet meer kunnen doen of eenzaam zijn en het fijn vinden als iemand hen bezoekt. Als de persoon die u bezoekt achteruit gaat, betekent dat iets voor die persoon en de naasten, maar ook voor u als vrijwilliger. Tijdens dit college leert u de kenmerken waarop u kunt letten en wat u kunt doen bij uw gevoel als ‘iets niet in orde is’.

Locatie: Wijkgebouw Tom de buurt, Hazerswoude-Rijndijk
Tijdstip: 19.30 – 22.00 uur

Werven en behouden van vrijwilligers
Werven en behouden van vrijwilligers
Vindt u het lastig om vrijwilligers te vinden en vast te houden? Hoe creëer en benut je betrokkenheid en zorg je dat deze blijvend is? Vrijwilligersorganisaties willen ook graag nieuwe, jonge vrijwilligers bereiken en betrekken. Maar waar haalt u die vandaan in een tijd waarin jongeren een dag wel twee keer kunnen vullen met hun bezigheden?

Tom in de buurt organiseert samen met Actief Rijnwoude een gratis hoorcollege over dit onderwerp voor vrijwilligersorganisaties. De avond wordt verzorgd door de heer Tim ‘s Jongers van PEP Den Haag.
Aanmelden is verplicht (graag voor 15 oktober). Er kunnen maximaal 2 vrijwilligers van dezelfde organisatie meedoen. Mochten er meer aanmeldingen zijn dan het maximum van 60, dan komt er een 2e bijeenkomst op een nader te bepalen tijdstip en locatie.

Locatie: Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51- 59, 2408 NV Alphen aan den Rijn.
Tijdstip: 19.30 uur – 21.30 uur (zaal open 19.00 uur)

Privacy Wetgeving (AVG)
Privacy Wetgeving (AVG)
Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Iedere organisatie, groot of klein, die persoonsgegevens verwerkt en daarvoor zelf het doel en de middelen bepaalt, dient zich te houden aan de AVG. Tijdens het Vrijwilligerscollege over AVG zal de heer Norman van Es (o.a. Functionaris Gegevensbescherming) uw vragen over deze wet beantwoorden.

Klik op de foto voor meer informatie over de wet en de voorwaarden voor deelname aan de workshop.

Locatie: Voetbal Vereniging Koudekerk, Gruttolaan 13, Koudekerk aan de Rijn
Tijdstip: 19.30 uur

Opfriscursus Verkeersregels
Opfriscursus VerkeersregelsHazerswoude-Rijndijk
De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en Wijkcomité Groenendijk. De cursus is bedoeld voor alle bewoners in Hazerswoude-Rijndijk. Er wordt een toelichting gegeven op de (gewijzigde) verkeersregels, vaak aan de hand van foto’s van plaatselijke situaties. Cursisten die zich inschrijven kunnen desgewenst vooraf probleemsituaties in hun (woon)omgeving opgeven.

Locatie: Pleyn ’68, Hazerswoude-Rijndijk
Tijdstip: 19.30 – 22.00 uur

1e Vrijwilligerscafé
1e Vrijwilligerscafé
In samenwerking met Stichting Beheer de Hoekfonds en Stichting Actief Rijnwoude wordt een informele en gezellige avond georganiseerd met korte uitleg over Stichting Beheer de Hoekfonds, het Vrijwilligerscollege, Fondsenwerving en Rotary Club Rijnwoude. Voor wie: bestuursleden stichtingen en verenigingen.

Locatie: Café de Hoek, Koudekerk aan den Rijn
Tijdstip: 19.30 – 22.00 uur

Beter vergaderen
Beter vergaderen
Als vrijwilligersorganisatie of als vrijwilliger heeft u wellicht regelmatig te maken met vergaderen. In groot of klein verband worden de diverse onderwerpen besproken die spelen binnen uw vereniging of stichting. Wat zou het prettig zijn om de vergaderingen nóg aantrekkelijker te laten verlopen!
Wilt u tips en trucs om leuker, sneller en effectiever te kunnen vergaderen? Kom dan op 13 juni naar deze gratis training die wordt verzorgd door Wilma Gertenaar. Heeft u vragen? Neem gerust contact op!

Datum: dinsdag 13 juni, van 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Voetbal Vereniging Koudekerk, Gruttolaan 13, Koudekerk aan den Rijn

Fondsenwerving
Fondsenwerving
Tijdens het college ‘Fondsenwerving’ krijgen de deelnemers een algemeen inzicht in fondsen, zoals ‘wat is een fonds?’ en ‘waar moet je minimaal aan voldoen wil je een aanvraag indienen?’. Iedere deelnemer gaat naar huis met een voorbeeld-fondsaanvraag. Deze workshop wordt op persoonlijke titel verzorgd door Jos Timmermans, fondsenwerver bij een grote welzijnsorganisatie in Den Haag.

Datum: dinsdag 11 april, van 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Jongerencentrum Stek, Dorpsstraat 252, 2391 CK Hazerswoude-Dorp

Omgaan met agressie
Omgaan met agressie2 x georganiseerd
De eerste workshop is “Omgaan met agressie voor vrijwilligers”. Als vrijwilliger kun je te maken krijgen met agressie. Bijvoorbeeld schelden, bedreiging, intimidatie, vernieling of fysiek geweld op en rond het sportveld, bij de vereniging of in de hulpverlening. In de workshop worden ervaringen uitgewisseld en wordt besproken hoe je het beste kunt handelen bij verschillende vormen van respectloos gedrag. De workshop wordt verzorgd door Elma van der Laan van het Jeugd- en Gezinsteam Rijnwoude.